Masiv – Piatra Mare.
Punct de plecare – vechiul sediu al postei Dambu Morii (nefunctional).
Destinatie – cabana Piatra Mare.
Marcaje – banda rosie.
Lungime totala – circa 14,5 – 15 km.
Diferenta de nivel – circa 1.000 m.
Portiuni expuse – nu prea.
Urcusuri mai sustinute , pante inclinate, stanci – nu prea.
Evaluare subiectiva – traseu de o zi de dificultate medie-mare pentru copii datorita lungimii. Ca traseu de 2 zile este usor spre mediu.
Pe timp de iarna – accesibil, cu atentie la gheata.


Harta, descriere detaliata si tracks GPS

Descriere & harta banda rosie (va intereseaza numai portiunea pana cabana Piatra Mare)
GPS track banda rosie


Cum este traseul

Este un traseu de o zi, care poate fi facut in 8-10 ore de mers mai neintrerupt, sau in 12 de mers mai lejer si popas la cabana Piatra Mare.

Traseul nu prezinta dificultati tehnice. Este de fapt un drum forestier lat si lipsit de pericole pe toata lungimea sa. Daca mergeti pe acest traseu toamna sau primavara, este posibil sa treceti de la un anotimp la altul pe drum. Veti incepe cu iarba verde (sau uscata, depinde de anotimp) si veti termina pe zapada.

Schimb de sezoane

Cum ajungeti la inceputul traseului – Dambu Morii. Cel mai la indemana este cu masina, pe care o puteti lasa la o parcare asfaltata in fata fostei poste Dambu Morii. Sau puteti sa mergeti un pic mai sus si lasati masina langa bariera si panoul explicaiv de pe valea Sipoaia. Se poate ajunge si cu trenul la Timisu de Jos. In acest caz mai sunt aproximativ 2 km de mers pe jos pana la Dambu Morii.

Traseul incepe domol, cu urcusuri line si serpentine (curbe de nivel) largi. Veti merge prin padure aproape pe tot parcursul traseului. Dupa ceva timp o sa ajungeti la o bancuta de lemn unde puteti poposi putin.

Banca de lemn

Daca faceti traseul intr-un sezon rece, zapada si eventuala gheata apar pe la jumatatea traseului. Zapada, mai ales proaspata si pufoasa, nu reprezinta un obstacol, ci mai degraba o distractie si o placere pentru copii. Gheata insa este o problema. Pe acest traseu gheata nu va pune in pericol, intrucat nu prea exista portiunile expuse. Deci nu exista pericol sa cadeti in gol. Dar se ingreuneaza mersul si se pun problemele specifice ghetii: posibilitate de a va suci picorul de exemplu, de a cadea, de a aluneca mai urat si a intinde vreun muschi.

Eu imi iau coltari la mine in fiecare excursie de iarna (sau cat tine zapada) si de data asta la coborare au fost de mare folos. L-am tinut pe copil de mana pe portiunile unde ii era incomod sa coboare pentru ca era foarte alunecos.

Dar un lucru bun pe acest traseu este ca puteti face din nenorocirea de coborare pe gheata un bonus. Tot ce trebuie este sa imbracati pe copii cu pantaloni impermeabili (si sa aveti altii de schimb). Atunci puteti face asa: spuneti copilului sa se aseze in fund si sa se da la vale:). Noi asa am parcurs o treime din traseu la coborare – si asta a devenit o distractie pe cinste.

Traseu, fie el si acoperit de gheata si/sau zapada, tot ramane destul de sigur si merge prin padure pana la cabana Piatra Mare, traversand o singura poiana mai mare. La iesire pe “platou” sau poiana, la cabana, exista o mica panta. Daca ea este inghetata poate prezenta dificultati. Tineti pe copii de mana si mergeti cu grija!

Cabana Piatra Mare ofera destule destractii copiilor:

  • este situata pe o poiana intinsa tocmai buna de joaca.
  • pe timp de vara grajdiul din spatele ei gazduieste niste magari simpatici.
  • cabanierii tin 4 caini de rasa ciobanesc ungar (sau kuvasz) foarte frumosi si mari. Sunt albi, creti si seamana cu niste oi. Atentie: in timpul saptamanii canii nu sunt legati si pot veni la voi inca in padure sa va latre. Pentru asta este bine sa aveti ceva de mancare pe placul lor. Dupa ce inhata o bucata, cainii devin foarte prietenosi.
Magarusi si cainele cel batran

Niste lucruri utile, invatate din propriile greseli

Drumul Familial NU este o idee prea buna pentru o drumetie de o singura zi, datorita lungimii sale. 15 km totusi este mult pentru un copil sa faca intr-o zi. Eu am subestimat lungimea, am intalnit si gheata pe traseu, prin urmare am coborat la frontala (lanterna ce se fixeaza pe frunte), pe intuneric, ceata si ploaie torentiala.

Drumul Familial ESTE o drumetie buna pentru 2 zile. Cu innoptare la cabana Piatra Mare. Astfel evitati sa mergeti 15 km dintrodata, nu va obositi, alocati timp pentru joaca copiilor si odihna parintilor.

In timpul saptamanii la cabana nu se gaseste mancare. Doar ceai sau cafea.

Neparat trebuie sa sunati si sa anuntati ca veniti la cabana. Cabana este mica, daca nu anuntati pe cabanieri in prealabil si vreti sa innoptati acolo, este posibil sa nu gasiti locuri libere.

Sa aveti cu voi ceva mancare pentru a potoli cainii in caz daca au venit sa va latre.

Coborare de pe Piatra Pisicii

Coborare de pe Piatra Pisicii

Traseul Banda Rosie nu se termina de fapt la cabana, ci merge pana la varful Piatra Mare. NU este indicat sa faceti aceasta portiune de traseu cu copii. Pe portiunea ce duce pe varf exista un loc care se cheama, daca nu ma insel, Piatra Pisicii. Acest loc este un urcus abrupt si foarte stancos. In sezonul rece el devine un patinoar veritabil. Dar si vara la coborare prezinta dificultati. Il puteti face NUMAI daca aveti o experienta buna de mers pe munte si sunteti siguri ca stiti cum sa asigurati pe copii in astfel de locuri. Deci, pe proprie raspundere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *