Masiv – Bucegi.
Punct de plecare – cabana Gura Diham.
Destinatie – cabana Diham.
Marcajedus: banda rosie pana Pichetul Rosu, apoi punct rosu pana cabana Diham. Sau banda rosie pana cabana Poiana Izvoarelor, apoi crucea albastra pana cabana Diham. Intors: triunghi albastru de la cabana Diham pana cabana Gura Diham.
Lungime dus – circa 6,0 – 6,7 km.
Lungime intors – circa 4,3 – 4,5 km.
Diferenta de nivel – circa 600 m.
Portiuni expuse – nu prea, cu exceptia catorva putin expuse, sau mai bine zis inclinate, pe traseul punctul rosu. Aceste portiuni prezinta dificultate atunci, cand sunt acoperite de gheata.
Urcusuri mai sustinute – un urcus in imediata apropiere de cabana Gura Diham, si unul imadiat dupa pe traseu triunghi albastru.
Pante inclinate, stanci, radacini
– exista, dar nu prezinta dificultate.
Evaluare subiectiva – traseu de o zi, sau de 2 zile (cu innoptare la cabana Diham), este usor atunci cand nu exista gheata.
Pe timp de iarna – accesibil, cu atentie la gheata. Pe timp de iarna traseul se incadreaza mai degraba la categorie de dificultate medie.


Harta, descriere detaliata si tracks GPS

Descriere & harta banda rosie (va intereseaza numai portiunea intre cabana Gura Diham si Pichetul Rosu)
GPS track banda rosie

Descriere & harta punctul rosu (va intereseaza numai portiunea intre Pichetul Rosu si cabana Diham)
GPS track punctul rosu

Descriere & harta crucea albasta (va intereseaza numai portiunea intre cabana Poiana Izvoarelor si traseul Punctul rosu, ce duce la cabana Diham)
GPS track crucea albastra

Descriere & harta triunghi albastu (va intereseaza numai portiunea intre cabana Diham si cabana Gura Diham)
GPS track triunghi albastru


Cum este traseul

Traseu este unul foarte frumos, mai ales primavara-vara si toamna. Traseul poate fi facut intr-o zi, sau in 2, daca innoptati la cabana Diham. Desi are cateva pasaje un pic mai solicitante, el poate fi folosit si ca un traseu de initiere (varianta de 2 zile, caci dus-intors totusi sunt aproape 11 km).

Traseul incepe de la cabana Gura Diham. Cel mai la indemana este sa ajungeti acolo cu masina, pe care o puteti lasa in parcarea larga, langa cabana. La fel de usor, puteti ajunge cu trenul pana Busteni, apoi luati un taxi de la gara pana la cabana Gura Diham. Drumul pana la aceasta cabana este frumos, dar fiind complet plat, nu il putem considera o drumetie montana. Vara este si destul de prafuit. Totusi, daca copii dv sunt atrasi de animale domestice, puteti sa dati mai multa atentie acestui drum de acces, deoarece pe el puteti intalni cai, magari, oi, vaci, sau chiar o turma de mangalite.

la pascut de mangalite

De la Gura Diham incepem urcarea pe traseul banda rosie. Primul urcus este si singurul mai sustinut si mai stancos. Panta nu depaseste 15-18 grade. Urcusul are numai 200-300 m lungime, apoi traseul devine din ce in ce mai lin. Iarna acest urcus poate prezenta neplaceri si dificultati, daca este acoperit de gheata. In acest caz va trebui sa mergeti pe el in “serpentine”.

La inceput de drum, in spatele cabanei Gura Diham

Traseul banda rosie este foarte bine marcat. Dupa cateva curbe de nivel la inceput el va merge aproape drept si va urca aproape imperciptibil. Pana la Poiana Izvoarelor o sa mergeti numai prin padure pe o poteca lata intersectata de o multime de izvoare. Iarna acestea formeza gheata pe poteca. Dar ea este atat de lata, incat sunteti tot timpul departe de portiunile expuse si nu sunteti in pericol.

Poteca lina banda rosie

Poiana Izvoarelor este un loc extrem de frumos, copiii care iubesc natura se vor bucura de priveliste. Din cauza abundentei de apa, portiunea de traseu intre Gura Diham si Poiana Izvoarelor este plina de vegetatie, flori primavara, dar si foarte noroiosa.

De la Poiana Izvoarelor aveti 2 variante de traseu:

Varianta Pichetul Rosu – cabana Diham pe marcaj punctul rosu.

Continuati drumul pe marcajul banda rosie, trecand de cabana Poiana Izvoarelor. Mergeti prin padure inca aproximativ 20 de minute pana Pichetul Rosu. Pichetul Rosu este doar o mica poiana unde se intersecteaza mai multe trasee. Acolo o sa vedeti un stalp indicator. De la stalp, faceti la dreapta si mergeti mai departe pe traseu punctul rosu pana cabana Diham (45 min – 1 ora). Traseul merge prin padure si este mai ingust decat cel pana Pichetul Rosu. Trebuie mentionat ca iarna, atunci cand pe poteca se formeaza gheata, sunt cateva portiuni unde poteca este inclinata lateral (spre panta expusa) si alunecoasa. Tineti pe copii de mana pe aceste portiuni!

Traseu punctul rosu

Varianta Poiana Izvoarelor – cabana Diham pe marcaj-jonctiune crucea albastra.

Daca stati cu fata la complexul de cladiri Poiana Izvoarelor si le ocoliti pe partea dreapta (nu pe stanga cum face traseul banda rosie daca continuati pe el), veti vedea imediat dupa un mic urcus un stalp indicator cu cruce albastra. Continuati pe acest traseu, ce urca putin si va scoate imediat pe o poiana, Curmatura Armasarilor. Apoi traseul coboara prin padure si se intalneste cu traseul punct rosu. Veti continua pe traseu punct rosu pana la cabana Diham. Traseul cruce albastra este putin mai scurt decat varianta prin Pichetul Rosu, in plus se intalneste cu punctul rosu dupa acele pante neplacute. Singura problema pe crucea albastra poate fi gheata pe portiunea ce coboara prin padure. Cu toate astea, parerea mea personala este ca aceasta varianta este ceva mai sigura.

Urcare pe crucea albastra spre poiana Curmatura Armasarilor

Daca innoptati la cabana Diham

Puteti sa mai explorati dealurile din zona. Daca urcati pe triunghi albastru de la cabana, veti ajunge la o intersectie de trasee triunghi albastru cu punctul rosu. Fix in fata o sa aveti un deal mic pe care puteti urca. Sus gasiti si cateva drumuri forestiere pe care le puteti explora.

 

Priveliste de pe deal, langa cabana Diham

In partea opusa exista alt deal impadurit, de explorat.

Puteti merge pana la frumoasa sa a Baiului pe marcaj triunghi albastru (20-30 de minute). Indicatie ca ati ajuns in sa este un mare turn GSM.

Puteti cobora pe punctul rosu pana in larga poiana a Frasinetului (coborati sub liniile de electricitate pana locul unde poteca o ia la dreapta jos, prin padure).

Saua Baiului

Drumul de intoarcere pe marcaj triunghi albastru

Veti urca de la cabana Diham si continuati drumul in partea opusa traseului pe care ati venit. Cand ajungeti in saua Baiului (cea cu mare turn GSM), continuati la dreapta urmand marcajul de pe stalpi. In curand poteca va intra in padure si va cobora intai usor, apoi putin mai in panta pana cabana Gura Diham. Ultima portiune va fi cea mai inclinata, spalata de ape, accidentata, plina de radacini si stancoasa.

Poteca usor accidentata, marcaj triunghi albastru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *