Masiv – Bucegi, Sinaia.
Punct de plecare – curba drumului DC134 la intrare in Parc Bucegi.
Destinatie – poiana Stanii Regale.
Marcaje – banda albastra.
Lungime totala – 1,7 km. Lungimea Potecii Regale, fara drumul prin Sinaia.
Portiuni usor expuse – una singura. Numita expusa doar ca sa fim prudenti:)
Urcusuri mai sustinute , pante inclinate, stanci – nu.
Evaluare subiectiva – traseu foarte usor si pentru copii, poate fi folosit pentru initiere in mersul pe munte.
Pe timp de iarna – accesibil, fara echipament special.


Cum este traseul

Acesta este un traseu perfect pentru initierea copiilor in mersul pe munte. Este usor, ofera multe lucruri interesante de vazut/facut.

Inceputul traseului poate fi ales in functie de pregatirea fizica si interesele copiilor. Daca vreti sa mergeti mai putin si sa abordati din start terenul montan, va sfatuiesc sa incepeti de la curba drumului DC134 care merge in serpentine sus pana cota 1400. Curba este un pic mai sus de Cabana Schiori din Sinaia. O recunoasteti dupa un loc de parcare, panou de intrare in Parcul Nationa Bucegi. De aici se desprinde Poteca Regala, marcata cu un maaaare poster cu urs periculos si inca 2-3 postere:). Asa arata locul pe Google Maps. De aici aiveti de mers circa 1,7 km. pana Poiana Stanii Regale.

Daca copii sunt in stare sa mearga mai mult si sunt amatori de mersul prin oras, puteti sa incepeti drumul de jos. Treceti prin parc, parcurgeti treptele langa manastirea Sinaia, cotiti la dreapta si apoi la stanga pentru a intra pe drumul ce trece prin castelul Peles. Dupa cafeneaua “La Tunuri” intrati prin arc si luati-o usor in stanga si in sus pentru a iesi in fata fostului hotel Furnica. De aici mergeti pe trotuar (o luati in dreapta) urmand drumul auto. La micul sens giratoriu mergeti drept (nu in dreapta sau in stanga). Urmand drumul in sus veti ajunge la inceputul Potecii Regale.

Castelul Peles

Mai exista si o abordare mai fun: puteti lua trenuletul turistic de jos. Cred ca acum traseul lui porneste din fata hotelului Sinaia. Trenuletul va poate lasa la solicitare la micul sens giratoriu (pomenit mai sus), imediat dupa fostul hotel Furnica, acolo unde iesiti daca mergeti prin castelul Peles.

Poteca Regala este marcata foarte bine, veti avea si destule indicatoare pe drum, dar si marcajul banda albastra la fiecare pas. Poteca este pietruita si merge in curbe largi de nivel (serpentine). Putem spune ca este lipsita de orice pericol, fara portiuni expuse, dar sa nu fim disrespectful fata de munte:). Daca vreti, puteti sa va catarati in sus intre curbele de nivel, scurtand drumul si aratand copiilor urcusuri un pic mai sustinute. Vara Poteca poate fi parcursa in 40-45 de minute de mers sustinut, sau maximum o ora si 20 de minute de mers lejer. Iarna ea poate deveni mai dificila numai daca este acoperita de gheata, ceeace nu am vazut pana acum.

Singura portiune pe care o putem denumi “expusa”, este spre sfarsitul Potecii, langa un izvor amenajat. Poteca este destul de lata, dar pe stanga este o panta impadurita.

Poteca va scoate in Poiana Stanii. Un loc foarte frumos in orice anotimp. Poiana este una foarte mare, vara este acoperita de flori, iarna (daca aveti noroc cu zapada) se poate da cu sania pe panta ei domoala. Insa sezonul meu preferat este toamna tarzie, atunci cand zadele ingalbenesc, si muntele arata ca o pictura impresionista – plin de culoare aurie aprinsa, de rosu si verde.

Zadele aurii in octombrie

La Poiana exista un restaurant unde puteti poposi, plin de cocalari, desigur :). In spatele restaurantului si cabanei este faimoasa belvedere Stancile lui Franz Josef.

Coborarea de intoarcere pe Poteca Regala dureaza 30 – 45 de minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *