Masiv – Bucegi.
Punct de plecare – Paraul Rece, iesire din drumul DN73A, inainte de panou FORBAN (vezi pe Google Maps).
Destinatie – cabana Diham.
Marcaje – banda albastra, punctul rosu, triunghi galben si albastru.
Lungime totala – aproximativ 10 km.
Portiuni expuse – nu.
Urcusuri mai sustinute , pante inclinate, stanci – nu.
Evaluare subiectiva – traseu este unul usor, dar il putem evalua ca spre mediu din cauza lungimii.
Pe timp de iarna – accesibil, fara echipament special.


Harta, descriere detaliata si tracks GPS

Descriere & harta punctul rosu (va intereseaza numai portiunea La Sipote – cabana Diham, daca va intoarceti pe acest traseu, o sa-l parcurgeti in sens invers decat cel de pe track).

Nu exista un track unitar pentru drumul forestier pana cabana Diham.


Acces pe traseu, indrumari, marcaje

Cea mai comoda varianta de acces pana traseul este cu masina. Daca veniti dinspre Busteni, faceti stanga imediat dupa podul de pe DN1 din Predeal si intrati pe drumul DN73A ce duce spre Paraul Rece. Traseul porneste din DN73A, putin inainte de un mare panou FORBAN, si este un drum forestier neasfaltat (Google Maps). Imediat ce intrati pe acest drum o sa vedeti marcajul punctul rosu. Puteti lasa masina chiar la intrare pe drumul forestier. Insa mai bine mai mergeti cateva sute de metri, si lasati masina intr-o “parcare”, o poiana cu priveliste frumoasa spre munte. De aici traseul punctul rosu continua prin padure. Voi insa trebuie sa urmati in continuare drumul forestier. Pentru o vreme nu o sa aveti marcaje, dar nu aveti cum sa va pierdeti – este un singur mare drum forestier, ce trece pe langa niste vile, prin poieni frumoase, langa padure si langa cabana Forban (Steaua). La un moment dat, pe drumul forestier apare marcaj banda albastra, care va continua pana la unitatea militara. Putin inainte de unitate veti coti la dreapta.

Un punct de reper bun ca ati ajuns la unitatea sunt 2 mari turnuri GSM. De la unitate o veti lua la dreapta 90 de grade, si continuati pe marcaje triunghiul galben/si albastru (exista indicator) care va scot la cabana Diham in numai 20-30 de minute de mers.

Aceasta portiune de traseu “dus”, are lungime de aproximativ 7 km. (depinde si unde lasati masina).

Drum in apropiere de unitatea militara

La intors o sa urmati traseul bine marcat cu punctul rosu ce trece mai intai printr-o vasta poiana cu priveliste foarte frumoasa (poiana Frasinetului), paralel cu drumul de masina, sub firele de linie electrica. Este bine sa mergeti pe poteca, drumul de masina poate fie destul de prafuit vara. Iarna este mai bine sa coborati in drumul de masina, sa evitati gheata de pe poteca. La un moment dat poteca o ia in jos-dreapta sub unghi aproape drept si iese pe un drum pietruit forestier ce merge langa un rau. Dupa ce treceti un pod, fiti atenti la marcaje – poteca va intra in padure, si va continua prin padure (cam 40 de minute de mers) pana “parcarea” in care ati lasat masina (pe drumul forestiere pe care ati venit).

Priveliste din Poiana Frasinetului

Cum este traseul

Este un traseu de o zi. Timpul de parcurgere depinde foarte mult de ce anume vreti sa faceti pe drum. Insa trebuie tinut minte ca sunt aproximativ 10 km de drum dus-intors. Asta inseamna ca daca vreti sa faceti un mic picnic, este bine sa nu stati mai mult de 2 ore.

Prima data cand am fost pe acest traseu, locul era mirific – foarte putine case, linistea totala si priveliste panoramica spre mai multe masive. Se vede chiar si Piatra Craiului, dar cel mai spectaculos se vede Bucsoui Mare, Bucsoiu Mic, Coltii Morarului.

Acum casele s-au inmultit. Impreuna cu ele s-au inmultit si gunoaiele, cocalari cu gratare si zgomot. Dar ultimele portiuni de drum, dupa cabana Forban, tot asa frumoase au ramas.

Ce este foarte bun la acest traseu e faptul ca este foarte domol. Nu prea veti intalnii urcusuri pieptis. Nu exista portiuni expuse. Iarna traseul poate fi parcurs in siguranta, chiar daca are portiuni acoperite de gheata.

Insa cel mai bun sezon pentru a face acest traseu este vara-toamna. Atunci apare un bonus neasteptat, ce a venit odata cu case si vile: caii. Fiul meu este pasionat de animale domestice, si pentru el acest traseu a devenit foarte distractiv odata ce am gasit o familie de cai cu manji. Va sfatuiesc sa aveti cu voi niste zahar cubic sau ciocolata de rezerva. O puteti da cailor, care brusc devin foarte prietenosi si va insotesc pe o buna bucata de drum:). Atentie insa la caini!

Calul cu familia

Alt lucru pe care il puteti face pe traseu este un picnic. Cel mai bine dupa cabana Forban, pe o portiune de drum cu poieni, care apar dupa ce iesiti din padure. Nu uitati sa strangeti si sa luati cu voi resturi de mancare, ambalaje si alte gunoiaie. Sa nu fim porci si cocalari, zic :).

Picnicul poate fie inlocuit cu succes cu o masa la cabana Diham. Cabaniera, Mama Oara, este una dintre cele mai ospitaliere si vechi gazde montane. Toata lumea este “puiul ei”, iar mancarea ei este excelenta, mai ales ciorbele.

Drumul de intoarcere spre Paraul Rece este semnificativ mai scurt decat portiunea deja parcursa. Nu are mai mult de 3 km. L-am descris mai sus. Mai este de mentionat doar ca pe portiunea ce trece prin padure poate prezenta anumite dificultati atunci cand este foarte ud si noroios pe jos, sau cand iarna s-a format gheata. Ma refer la cateva podete de lemn peste balti si paraie. Unul este destul de inalt si este in perpetua reparatie. Atentie la starea lui. Daca este umed si alunecos, dar mai ales daca este gheata, puteti traversa paraul mic de sub el pe jos, nefolosind podul. Adultul sa faca traversarea primul, sa evalueze terenul, si apoi sa ajute pe copil, tinandu-l de mana.

Prin padure pe punctul rosu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *