Masiv – Fagaras.
Punct de plecare – o curba pe Transfagarasan, mai sus de Cabana Capra, de unde se desprinde spre nord un drum pietruit. Reper (daca veniti din diectia cabanei Capra): inainte de curba este un camping.
Destinatie – Fereastra Zmeilor, o formatiune calcaroasa interesanta sub forma de “gaura” (sau arcada) in stanca.
Marcaje: triunghiul galben.
Lungime dus – 3 km.
Lungime intors – 3 km.
Diferenta de nivel – circa 530 m.
Portiuni expuse – exista.
Urcusuri mai sustinute – un urcus care ne duce la refugiul Fereastra Zmeilor este foarte sustinut pentru copii. La fel si cel care ne duce de la refugiu la Fereastra.
Pante inclinate, stanci, radacini
– teres stancos.
Evaluare subiectiva – traseu de o zi, care trebuie facut cu copiii NUMAI vara si NUMAI in conditii meteo stabile. NU trebuie facut pe ploaie (pericol de alunecare pe stanci) sau, mai ales, cand exista un pericol de furtuna cu fulgere. Traseul iese pe creasta Fagarasului, un loc extrem de periculos pe timpul unei furtuni.
Pe timp de iarna – inaccesibil.


Harta, descriere detaliata si tracks GPS

Descriere & harta triunghiul galben
GPS track


Cum ajungeti pana la traseu

Singura modalitate de a ajunge pana la traseu este cu masina pe drumul auto Transfagarasan. Ceea ce este o aventura in sine. Recomand sa intrati pe Transfagarasan din capatul nordic, nu din cel cu barajul Vidraru. Drumul este mai bun si mult mai spectaculos.

Transfagarasanul este un drum extrem de frumos, care urca pana la 2,000 m! Puteti sa va opriti sa admirati privelisti. Recomandarea personala este sa evitati sa va opriti in locuri consacrate unde se sedimenteaza cocalarimea: telecabina Balea, lacul Balea, cascada Capra. Acsete locuri sunt poluate, pline de lumea si gunoi si arata ca un bazar de joasa calitate.

Atractii neasteptate pe Transfagarasan :)

Cum este traseul

Traseu este unul foarte frumos, dar si solicitant pentru copii. Evaluare personala. In plus la cele de mai sus, traseul trebuie facut numai daca parintii (parinte) sau insotitorii sunt montaniarzi cu experienta, cu conditie fizica buna, capabili sa gestioneze situatii neprevazute, precum o furtuna neasteptata sau ploaie.

Este de dorit ca pentru fiecare copil sau 2 copii sa existe 2 insotitori: primul va merge in fata sa prospecteze si sa arate drumul, al doilea imediat dupa copil/copii pentru a ii asigura in caz de alunecare. Varsta minima de la care acest traseul poate fi parcurs este 7-9 ani (in functie de pregatirea fizica si experienta montana).

Acest traseu este o introducere in mersul pe munte serios. Veti parcurge o vale si o caldare glaciara, care la scara Fagarasului sunt mici, dar pentru copii pot parea imense si impunatoare.

Pentru un timp veti urma drumul larg si pietruit, care nu prezina dificultati. Veti traversa un pod peste rau si continuati pe firul vaii. Veti vedea multe cascade. In verile cu destule ploi valea este plina de flori. Daca aveti noroc, puteti zari si o marmota. De auzit cu siguranta le veti auzi.

Pe vale

Aproximativ de la jumatatea traseului incepe primul urcus. Exte un urcus sustinut pentru copii! Panta este accentuata si stancoasa. In plus, dealul este destul de spalat de ape, care au format mai multe “variante” de poteca in multiple locuri. Parinti trebuie sa aibe mare atentie la indrumarea copiilor pe aceste “poteci”, pentru ca unele dintre ele se apropie destul de mult de portiuni expuse si stancoase.

Urcusul in serpentrine va duce in caldarea superioara a Caprei, sub Vf. Arpasul Mic si se termina la refugiul Fereastra Zmeilor.

Portiunea de creasta a Fagarasului vazuta de la refugiul Fereastra Zmeilor

Este recomandat sa faceti un mic popas acolo, sa dati dulciuri copiilor pentru a le da forta la ultimul urcus. Priveliste este frumoasa, puteti arata copiilor si F. Zmeilor (clar vizibila in zilele senine), si o portiune de creasta a Fagarasului, care din caldare pare extrem de ascutita si stancoasa.

Fereastra Zmeilor vazuta de la refugiul cu acelasi nume

Urmeaza ultimul urcus sustinut pana la F. Zmeilor. Tot destul de stancos. Mare atentie pe timp de ploaie: unele stanci, mai alest cele sub forma de lespezi sau “pereti” pot fi alunecoase!

Iesiti la frumoasa F. Zmeilor. Puteti ajuta pe copii sa se catere mai aproape de ea (cu mare grija) sau chiar sa intre inauntru prin spate.

In sfarsit, ne uitam pe Fereastra ! :)

Antentie: ferestra Zmeilor NU este un loc in care sa stati mai mult de 15 minute:

  • de obicei bate vantul
  • vremea pe creasta este extrem de schimbatoare, cu cat stati mai putin, cu atat diminuati posibilitatea de a va “intalni” cu o furtuna
  • Daca sunteti in grup mai mare puteti ingreuna circulatia drumetilor pe portiunea de creasta destul de ingusta

Coborare pe acest traseul poate fi, culmea, mai solicitatnta si lunga decat urcarea. Coborarile pe teren stancos sunt, in general, destul de dificile pentru copii si incepatori. Este bine ca un adult sa mearga in fata copiilor cateva pasi, in acest timp copii stau pe loc. Apoi adultul se intoarce cu fata la copii si ii asteapta, eventual cu bratele deschise pentru a preveni caderi. Este bine sa ii indrumati verbal si sa ii incurajati pe copii. Daca copiii stiu sa foloseasca betele de trekking, este un lcuru de mare ajutor pe aceasta coborare.

Sfatul pentru coborare: socotiti ca veti petrece la coborare tot atata timp ca si la urcare, daca nu chiar mai mult. Faceti pauze mai dese, dati dulciuri la copii pentru a combate oboseala si slabirea atentiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *